sobota, 28 lutego 2009

Sos czosnkowy

Uwielbiam potrawy z dodatkiem czosnku: chleb czosnkowy, drób z grilla marynowany z czosnkiem, mielone z czosnkiem, sosy, dipy etc.

Tęsknie za pizza z krewetkami, salami, boczkiem i podwójnym sosem czosnkowym, która jadłam w jednej z knajpek na Podlasiu albo grillowanymi ziemniaczkami z sosem czosnkowym - i bezskutecznie próbuje odnaleźć ten smak.


Szybki sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku (lub więcej) przeciskam przez praskę, dodaje jogurt naturalny lub śmietanę, 2-3 łyżki majonezu i dokładnie mieszam. Pyszne!

wtorek, 24 lutego 2009

Uniwersalny ryż

Nie przepadałam za ryżem. Taki gotowany w woreczkach, w lekko słonawej wodzie był papierowy i bez wyraźnego smaku, ot, taka papka, czasem rozgotowany, czasem lekko przytwardy, nigdy idealny. Nie smakował mi nawet w zupie. Do czasu, gdy znalazłam w necie prosta recepturę jak ze zwykłego ryżu stworzyć królewskie danie ;) Moze to za mocne słowa, ale ilekroć przygotuje taki ryz, nie moge oderwac sie od patelni/garnka/talerza (niepotrzebne skreślić).

Trwa to dosłownie chwile. 2 łyżki maska rozpuszczam na patelni. Wsypuje surowy ryż i podsmażam. Dolewam 1-1,5 szkl. bulionu z kostki rosołowej i dusze pod przykryciem aż ryz zrobi się miękki (zwykle trawa to ok. 10 min). Dodaje 2 lyzki smietany i posypuje natka pietruszki.

Przepyszne.

Źródło: Z przepisu na rissotto