czwartek, 18 czerwca 2009

Pasztet z cukinii z serem ricotta i salami


Przepis pochodzi z Akademii Dobrej Kuchni - specjalnego wydania Przyjaciółki. Pasztet bedzie wyglądać efektowniej, jesli młodą cukinie zetrzesz ze skórka.

Składniki

2 duze cukinie lub 4 male
2 cebule
2 lyzki masla
25 dkg twarogu lub sera ricotta
10 dkg zoltego sera (najlepiej salami)
2 jaja
1 szklanka tartej bulki
olej
sol, pieprz, galka muszkatolowa

Wykonanie

Cukinie, umyj, mozesz obrac, przekroj, usun pestki; reszte zetrzyj na tarce z duzymi oczkami.
Cebule posiekaj, zeszklij na masle, dodaj cukinie, przesmaz, ostudz.

Twarog zmiksuj z zoltkami, polacz z cukinia, startym zoltym serem, tarta bulka i 3-5 lyzkami oleju. Przypraw do smaku sola, pieprzem, galka. Polacz z piana z bialek.

Podluzna foremke natlusc olejem, posyp tarta bulka, przeloz mase. Piecz ok godziny w temp. 190 stopni.

czwartek, 11 czerwca 2009

Makaron z tunczykiem i warzywami

Co prawda przejadłyśmy sie makaronem, ale z czym najlepiej smakuje tuńczyk?! A jeszcze jak sie ma lenia a w brzuchu burczy to...

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryke pokrój w cienkie paski, podsmaz do miekkosci na oleju. Do tego dorzuc odrobine warzyw mrozonych (fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, marchew etc.) i tunczyka z puszki. Smaz ok. 10 minut. Nastepnie wymieszaj z makaronem, dodaj sos smietanowo - pomidorowy (gotowy ze sloika ;)), odrobine startego, zoltego sera i danie gotowe!

sobota, 6 czerwca 2009

Salatka z makaronem ryzowym i kurczakiem


Przepis autorstwa Silven Rowe pochodzi z plotkarskiej gazety "Love it" - nie, nie prenumeruje tego czasopisma ;)

Skladniki

200 g makaronu ryzowego
1 mala zielona papryka pokrojona w paski
2 marchweki starte na grubych oczkach
2 ugotowane lub usmazone piersi z kurczaka
3 lyzki posiekanej kolendry lub pietruszki
3 lyzki posiekanej miety
200 g posiekanego surowego szpinaku
30 g posiekanych orzechow ziemnych
sok z 2 limonek
4 lyzki sosu sojowego
2 lyzeczki cukru
pol lyzeczki platkow chilli



Wykonanie

Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, odsacz i ostudz. Polacz sok z limonki, sos sojowy, cukier, platki chilli - powstala mikstura polej makaron i wymieszaj. Pozostale skladniki wymieszaj z makaronem. Calosc posyp orzeszkami ziemnymi.

Ziemniaki nadziewane serem i salami

Z milosci do ziemniaka... ;)

Skladniki

duze ziemniaki
ser ricotta
mozzarella
salami
sol pieprz

Wykonanie

Ziemniaki ugotuj " w mundurkach " w lekko osolonej wodzie. Ostudzone przekrój na pól i wydraz lyzka miaz zostawiajac warstwe ok. 0.5 cm. Ser ricotta wymieszaj z pokrojonym w paski salami, wydrazonym miazszem z ziemniakow, dopraw sola i pieprzem do smaku.


Powstalym farszem napelnij ziemniaczane lódeczki. Posyp wierzch startym serem mozzarella. Zapiekaj w piekarniku w 200 C do momentu az ser sie rozpusci. Pyszna przekaska. Smacznego.