poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Francuskie ciasteczka z jablkami i cynamonem


Pyszne, proste ciasteczka pieczone doslownie chwile. Mozesz dodac dowolne owoce albo gesty dzem. Inspirowalam sie znowu strona Moje wypieki. Co prawda podczas pieczenia o maly wlos nie wywolalam pozaru (nie wiedziec czemu włączył sie alarm przeciwpożarowy;)), ale bylo warto.

Skladniki

gotowe ciasto francuskie (uzylam swieze w kostce)
jablka i gruszki posypane cukrem i cynamonem
rozmącone zoltko
cukier

Wykonanie

Ciasto rozwałkuj dosc cienko i wykrawaj niewielkie prostokaty. Kazdy posmaruj rozmaconym zoltkiem. Na srodku ukladaj kawalki owoców lub dzem i posyp cukrem.



Piecz około 13 - 15 minut w temperaturze 200°C albo i krócej. Nigdy nie patrze na zegarek ;)

niedziela, 30 sierpnia 2009

Naleśniki


Rewelacyjne! Takiego przepisu wlasnie szukalam. Szkoda ze nie mialam bialego sera albo syropu klonowego. Zjadlam z dzemem brzoskwiniowym i wkroiłam kilka gruszek do srodka. Nastepnym razem robie z podwojnej porcji :) A przepis pochodzi stad.

Skladniki

1 szkl. maki
1 lyzka cukru
2 jaja
1 1/2 szkl mleka
100 ml smietany
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej lub innej

Wykonanie

Suche skladniki (maka, cukier, sol) wymieszaj w misce. Dodaj jaja, mleko i wymieszaj wszystko trzepaczka. Nastepnie dodaj smietane ciagle mieszajac. Odstaw powstala miksture w cieple miejsce na ok. godzine.

Po tym jak ciasto odstoi nie dodawaj juz zadnych skladnikow (maka, mleko), bo nalesniki nie wyjda.


Przed smazeniem dodaj esencje waniliowa. Beda smakowac i bez. Na rozgrzana i posmarowana olejem patelnie wlewaj cienka warstwe ciasta i smaz do zrumienienia. Obroc na druga strone. Przekladaj dowolnym nadzieniem (bialy ser, dzem etc.) i skladaj w trojkaty.



Bon apetit!

Muzyczne inspiracje The Distillers Drain The Blood

Podkręć glosniki, bo punk rocka slucha sie glosno :)

niedziela, 23 sierpnia 2009

Buleczki drozdzowe


Delikatne, drozdzowe, posypane cukrem waniliowym i odrobina lukru bułeczki to zawsze dobry pomysl na kolacje. Szukalam przepisu na paczki - a ze w domu konczyl sie olej (norma) to stanelo na tych buleczkach z przepisu tutaj. Wyszlo mi 32 szt - doprawy nie wiem, jak my to zjemy :) Ups, zrobilo sie ciemno, nawet nie zauwazylam kiedy. Czyzby wieczory coraz krótsze? Ps. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Skladniki

1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
2 łyżki roztopionego masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Suche drożdże rozpusc w letnim mleku, odstaw na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodaj masło i cukier. Wmieszaj roztrzepane jajka, dodaj mąkę i sól, wyrob.

Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mi prawie z miski ucieko ;) Ale moze po prostu miska byla za mala ;)

Po tym czasie ciasto wyjmij, krótko wyrob, rozwałkuj na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinaj koła, mniejszą foremką wycinaj dziurki, by powstał kształt oponek. Do tego zadania uzylam nakrętki od whisky ;) Układaj na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryj, pozostaw do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Piecz w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut.

czwartek, 20 sierpnia 2009

Pieguski


Kupilam wszystkie skladniki na ciastka, ale zapomnialam o tym, co zawsze w domu powinno byc - a wlasnie sie skonczyl - o cukrze (w cukrze)! I jak tu stworzyc ciasta bez najwazniejszego skladnika ;) Na szczescie w szafce byl brazowy. Ciasta wyszly oryginalne, o delikatnym smaku toffi (?), kruche i delikatne. Przepis spisany z zeszytu mojej siostry, ktora pozdrawiam :)

Skladniki

1 kostka masla
3/4 szkl cukru
1 jajo
2,5 szkl maki
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka sody
1/5 tabliczki czekolady
1 szkl orzechow wloskich
rodzynki



Wykonanie

Czekolade polam w drobna kostke, orzechy posiekaj. Utrzyj maslo z cukrem, dodaj jajko, sode, sol, make i wszystko wymieszaj. Dodaj bakalie.

Z powstalej masy rob kuleczki wielkosci orzecha wloskiego i ukladaj na blasze w dosc duzych odleglosciach od siebie. Ciasta podczas pieczenia rozplyna sie.

Piecz chwile, jakies 15 - 20 min, w temp ok 180 - 200 stopni.

niedziela, 9 sierpnia 2009

Indyk z mascarpone, oliwkami i pestkami slonecznika


Jestem przejedzona... Czym? Pysznym indykiem z serkiem mascarpone, oliwkami, czosnkiem etc.Danie genialne, a samo przygotowanie zajelo gora 40 min, albo i mniej. Inspirowalam sie przepisem Aarionne na WZ.

Skladniki

pierś z indyka lub kurczaka
zielone oliwki z pastą paprykową (co najmniej 10 sztuk)
obrane suszone pestki słonecznika (mała garstka)
1 duży pomidor
1 opakowanie serka mascarpone (150-200 g)
makaron (kolanka, muszelki itp.)
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka ząbkow czosnku
dodalam tez odrobine szczypioru

Wykonanie

Ugotuj makaron (wg. przepisu na opakowaniu). Pierś z indyka (kurczaka) umyj i pokrój w cienkie paski.

Pomidora obierz ze skórki i pokrój na małe fragmenty.Oliwki pokroj na połówki lub ćwiartki (według uznania).

Pokrojoną pierś z kurczaka wrzuc na patelnię, na której jest już rozgrzana oliwa, smaż na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso nabierze delikatnie złocistego koloru.

Do kurczaka dorzuć oliwki, szczypior i pestki słonecznika, smaż przez chwilę i dorzuć pokrojonego pomidora. Smaż wszystko na małym ogniu do czasu aż z pomidora zrobi się miazga i trochę odparuje woda. Dorzuć przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Zamieszaj i dorzucić serek mascarpone.


Serek po chwili się rozpuści i całe danie nabierze dość wodnistej konsystencji. Gdy to się stanie - wyłącz ogień.

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do niegotującego się już dania. Dopraw pieprzem i solą, możesz dorzucić ulubionych ziół. Na talerz nałóż makaron, a następnie porcję dania z patelni.

Danie bardzo syte, z podanych proporcji wychodzi obiad dla 4 osobowej rodziny. Polecam.

sobota, 8 sierpnia 2009

Zupa rybna z batatami



I oto jest, pierwszy przepis wypróbowany z rewelacyjnej ksiazki podarowanej mi przez Ciotke Klotke ("Ryby i owoce morza, Ponad 100 wspaniałych przepisów").


Skladniki

4 lyzki soku z cytryny
1 papryczka chilli pozbawiona pestek i drobno posiekana
szczypta galki muszkatolowej
250 g filetów bialej ryby bez skory
1 lyzka oleju roslinnego
1 cebula posiekana
2 zabki czosnku posiekane
450 g batatów pokrojonych w kostke
1 litr wywaru warzywnego
1 marchewka pokrojona w plasterki
150 g porwanych lisci bialej kapusty
2 lodygi selera naciowego pokrojonego
sol, pieprz do smaku

Wykonanie

Wymieszaj sok z cytryny, chili oraz galka muszkatolowa. Pokrojona na kawalki rybe dokladnie obtocz w tak przygotowanej marynacie i odstaw do lodowki na 30 min. W duzym rondlu rozgrzej oliwe, dodaj cebule i smaz 4 min czesto mieszajac. Dodaj czosnek i smaz chwile mieszajac. Nastepnie wloz bataty, zalej bulionem, dopraw sola i pieprzem, doprowadz do wrzenia; nastepnie zmiejsz ogien i dus pod przykryciem 10 min. Dodaj marchewke, kapuste i seler, calosc ponownie doprowadz do wrzenia i dus kolejne 10 min po czym zdejmij rondel z ognia.

Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastepnie dodaj rybe z marynata i calosc doprowadz powoli do wrzenia. Zmniejsz ogien i gotuj jescze 10 min.

Podaj ze swiezym pieczywem.

Plesniak


Moje popisowe dziecięce ciasto, pierwsze, niezawodne... Podczas pobytu w Polsce nie dalam sie namowic na jego wykonanie, ale dzis obudzilam sie z przeświadczeniem, ze musze je zrobic! Cala kuchnia pachnie teraz swiezym ciastem...

Skladniki

200g masla
4 duze jaja (odziel bialka od zoltek)
3 szkl maki
2/3 szkl cukru
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
kwasny dzem, dodalam porzeczkowy
szczypta soli

Wykonanie

Maslo posiekaj z maka, proszkiem do pieczenia, 2 lyzkami cukru, szczypta soli i 4 zoltkami. Energicznie zagniec ciasto. Ciasto jest bardzo kruche, wiec sprawi to Ci troche problemów ;) Ale jesli juz uda Ci sie to zrobic, podziel ciasto na 3 rowne czesci i z jedna z nich zagniec z kakao. Uformuj kule i usmiesc na chwile w lodowce.

Bialka ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj 2/3 szkl cukru.

Wez blache o wymiarach ok. 24 x 32 cm, wyloz papierem do pieczenia lub posmaruj maslem. Jedna czescia bialego ciasta wyloz dno blachy. Posmaruj gruba warstwa dzemu. Mozesz dodac rowniez ulubione bakalie. Na to zetrzej ciemna czesc ciasta i uloz na niej ubita piane bialek. Na wierch zetrzyj ostatnia jasna czesc ciasta.



Piecz 40 - 50 min, nawet mniej w temp ok 180 C. Smacznego :) Aha, przepis pochodzi ze starego, maminego numeru Poradnika Domowego.