niedziela, 18 października 2009
Ciasto w kropki
Czekoladowe ciasto z dodatkiem sera i budyniu waniliowego - mniam. Mila odmiana po plesniaku ;)
Skladniki
Ciasto
1 szkl mleka
3/4 szkl cukru
2 szkl maki
3/4 szkl oliwy
2 jaja
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2 lyzki kakao
Masa serowa
1/2 kg sera
2 jaja
pol kostki masla
3/4 szkl cukru
budyn waniliowy
Wykonanie
Jaja utrzyj z cukrem, dodaj mleko, make z kakao, proszkiem do pieczenia i soda. Na koncu dodaj olej. Dokladnie wymieszaj mikserem. Powstale ciasto wlej do blachy wysmarowanej maslem i posypana bulka tarta.
Wszystkie skladniki ma mase serowa utrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakladaj lyzka porcje masy serowej na czekoladowe ciasto w dowolny sposob.
Piecz 40 min w temp. 180 sttopni.
sobota, 3 października 2009
Empanadas meksykanskie pierozki z zoltym serem
A wieczorem... chrupiace, nadziewane zoltym serem drobniutkie pierozki smazone w woku. Stanowia pyszna przekąskę i z powodzeniem moge zastepować chipsy. Przepis (odrobine zmodyfikowany) pochodzi z Kwestii Smaku.
Skladniki
Ciasto
3/4 szkl. maki kukurydzianej
3/4 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. cieplej wody
pol lyzeczki soli
Nadzienie
dowolne
moze byc jak u mnie ser zolty
albo tez warzywa, szynka etc.
Wykonanie
Z podanych skladnikow (maka kukurydziana, pszenna, woda i sol) zagniec elastyczne ciasto i odstaw do lodowki na kilkanascie minut. Rozwałkuj na grubosc 1 mm, wycinaj szklanka krazki. Na kazdym ukladaj porcje nadzienia, skladaj na pol i zlepiaj jak pierozki.
Ciasto ma byc gladkie i plastyczne. W razie potrzeby zmiejsz ilosc wody lub wsyp wiecej maki.
Na woku rozgrzej olej. Smaz pierozki z obu stron na rumiany kolor. Odsacz z nadmiaru tluszczu.
Mozesz posypac czerwona papryka lub innymi ziolami.
Guacamole
Meksykanska salsa spozywana zazwyczaj z plackami tortilla. Baza kazdego guacamole jest awokado.
Skladniki
2-3 dojrzale awokado
2 pomidory
1 zabek czosnku
pietruszka
sol, pieprz kayenn
Wykonanie
Awokado przekroj na pol, wydraz pestke, miaz przeloz do miski i rozgnieć widelcem. Pomidory pokroj w drobna kostke, czosnek posiekaj, dodaj piertuszke, przyprawy. Wszystkie skladniki wymieszaj ze soba. Mozesz uzyc blendera.
A ponizej film z instrukcja wykonania guacamole (ang).
Najlepiej smakuje schlodzone.
Placki z kabaczka
Dzis - delikatne, rozplywajace sie w ustach placuszki z kabaczka z dodatkiem surowych ziemniaków. Oba warzywa sa dosc wodniste takze zamiast maki mozna uzyc moczonej w mleku bulki. Warto tez wsypac wiecej pieprzu.
Skladniki
sredniej wielkosci kabaczek
2-3 surowe ziemniaki
2 jaja
3 lyzki maki
sol, pieprz do smaku
Wykonanie
Kabaczka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Ziemniaki podobnie. Wszystkie skladniki wymieszaj ze soba, dodaj 3 lyzki maki lub troche wiecej, dopraw.
Smaz z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawaj z sosem grzybowym lub na slodko/slono.
Subskrybuj:
Posty (Atom)