środa, 23 lutego 2011

Beza a'la tort Pavlova


Podczas karnawału zapewne każdy z Was piecze faworki, paczki, róże etc. Gdy zostanie Wam zbyt dużą ilość białek, mam przepis na doskonalą beze, która również można się delektować w czasie karnawału i nie tylko ;) 

Składniki

5 białek
1 szkl cukru (kryształ)
2 łyżki maki ziemniaczanej

Do przybrania

bita śmietana
dowolne owoce - ja dodałam brzoskwinie z puszki, potarkowaną czekoladę, orzechy włoskie

Wykonanie

Ubij białka na sztywno. Dalej ubijając stopniowo dodawaj cukier, aż masa będzie gęsta. Wmieszaj (nie miksuj) łyżką mąkę ziemniaczaną. Masę przełóż na papier do pieczenia formując wieniec ( z zagłębieniem w środku) i piecz od 1,5 do 2 godzin w 150 stopniach aż się lekko zarumieni i wyschnie.

Beza ma być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

Po wystygnięciu wypełnij zagłębienie bezy bitą śmietaną, owocami itp.

Polecam!

1 komentarz:

  1. apetycznie wygląda, dobry pomysł na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń