niedziela, 3 stycznia 2010

Pasztet z wątróbki drobiowej z czosnkiem i tymiankiem


Absolutnie pyszny! Idealny z tostem i kiszonym ogorkiem. Przepis pochodzi z nowo nabytej "The Everyday Chicken Cookbook".

Pasztet z wątróbki drobiowej z czosnkiem i tymiankiem

Skladniki

180 g masla
400 g posiekanej watrobki
3-4 lyzki bialego wina półwytrawnego
3 posiekane szalotki
2 zabki czosnku
1 lyzeczka tymianku
szczypta przyprawy korzennej
2 lyzki gestej smietany
sol i pieprz

Wykonanie

Smaz wartobke na masle do momentu az zbrazowieje, dodaj wino i smaz jeszcze kilka minut. Przeloz do miski zeby nieco ostygla.

W tym czasie podsmaz na masle posiekana szalotke, dodaj czosnek, ziola. Smaz wszystko jeszcze 2-3 min.

Wszystkie skladniki (watrobka, cebula, czosnek, ziola) zmiksuj blenderem na gladka mase. Dodaj smietane, dopraw sola i pieprzem do smaku.

Pasztet przeloz do naczynia i wstaw do lodowki. Najlepiej smakuje nastepnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz