Ciezko jest wrocic z urlopu. Jeszcze przegladam przywiezione pamiatki i zdjecia, ale juz powoli wpadam w wir codziennosci. Torremolinos, niegdys biedna rybacka wioska, dzis tetni zyciem - wszedzie sklepiki, kafejki, bary i hostele. Jedzenie pyszne, choc zaskoczyla mnie ilosc dan smazonych na glebokim tluszczu. A tradycyne full english breakfast (jaja, fasola, kielbaski, bekon i tosty) chyba juz na stale wpisalalo sie w hiszpanskie menu.
Dzis paella z owocami morza - typowo hiszpanskie danie.
Paella z owocami morza
(skladniki na 4-6 porcji)
Skladniki
pol lyzeczki niteczek szafranu
2 lyzki goracej wody
150 g filetow z bialej ryby bez skory
1 litr goracego wywaru rybnego
450 g owocow morza (krewetki, kalmary, malze)
3 lyzki oliwy z oliwek
1 duza cebula
2 zabki czosnku
1 mala, czerwona papryczka chilli
250 g pomidorow obranych ze skorki i pokrojonych w cwiartki
370 g ryzu do paelli (dodalam basmati)
1 lyzka natki pietruszki
2 lyzeczki koperku
sol, pieprz
Wykonanie
Niteczki szafranu zalej goraca woda i odstaw na kilka minut do namoczenia. Rybe gotuj 5 min w wywarze (rybnym), dodaj owoce morza i gotuj 5 min. Nastepnie przeloz owoce morza, rybe do miski.
Na glebokiej patelni rozgrzej oliwe i zeszklij cebule. Dodaj posiekany czosnek, papryczke chilli, oraz szafran wraz z plynem, w ktorym sie moczyl i podsmaz minute. Doloz cwiartki pomidorow i smaz caly czas mieszkajac jeszcze 2 min.
Dodaj ryz i zielenine, smaz minute. Nastepnie zalej wiekszoscia wywaru i gotuj na malym ogniu bez przykrycia 10 min. Nie mieszaj lecz potrzasaj patelnia przy dodawaniu kolejnych skladnikow. Dopraw sola i pieprzem i gotuj kolejne 10 min az ryz bedzie miekki. W razie potrzeby wlej jeszcze troche wywaru.
Dodaj rybe i owoce morza i goruj jeszcze przez 2 minuty.
Gdy ryz wchlonie caly plyn zdejmij patelnie z ognia, przykyj folia aluminiowa i odstaw na 5 min.
Podawaj z polowkami cytryny.
Przepis pochodzi z ksiazki Ryby i owoce morza, Ponad 100 wspanialych przepisow.
A ponizej kilka zdjec z wakacji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz