środa, 23 lutego 2011
Beza a'la tort Pavlova
Podczas karnawału zapewne każdy z Was piecze faworki, paczki, róże etc. Gdy zostanie Wam zbyt dużą ilość białek, mam przepis na doskonalą beze, która również można się delektować w czasie karnawału i nie tylko ;)
Składniki
5 białek
1 szkl cukru (kryształ)
2 łyżki maki ziemniaczanej
Do przybrania
bita śmietana
dowolne owoce - ja dodałam brzoskwinie z puszki, potarkowaną czekoladę, orzechy włoskie
Wykonanie
Ubij białka na sztywno. Dalej ubijając stopniowo dodawaj cukier, aż masa będzie gęsta. Wmieszaj (nie miksuj) łyżką mąkę ziemniaczaną. Masę przełóż na papier do pieczenia formując wieniec ( z zagłębieniem w środku) i piecz od 1,5 do 2 godzin w 150 stopniach aż się lekko zarumieni i wyschnie.
Beza ma być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
Po wystygnięciu wypełnij zagłębienie bezy bitą śmietaną, owocami itp.
Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
apetycznie wygląda, dobry pomysł na wykorzystanie białek :)
OdpowiedzUsuń