wtorek, 24 lutego 2009

Uniwersalny ryż

Nie przepadałam za ryżem. Taki gotowany w woreczkach, w lekko słonawej wodzie był papierowy i bez wyraźnego smaku, ot, taka papka, czasem rozgotowany, czasem lekko przytwardy, nigdy idealny. Nie smakował mi nawet w zupie. Do czasu, gdy znalazłam w necie prosta recepturę jak ze zwykłego ryżu stworzyć królewskie danie ;) Moze to za mocne słowa, ale ilekroć przygotuje taki ryz, nie moge oderwac sie od patelni/garnka/talerza (niepotrzebne skreślić).

Trwa to dosłownie chwile. 2 łyżki maska rozpuszczam na patelni. Wsypuje surowy ryż i podsmażam. Dolewam 1-1,5 szkl. bulionu z kostki rosołowej i dusze pod przykryciem aż ryz zrobi się miękki (zwykle trawa to ok. 10 min). Dodaje 2 lyzki smietany i posypuje natka pietruszki.

Przepyszne.

Źródło: Z przepisu na rissotto

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz jadłam tak pyszny ryż, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja dorzucę swój przepis nazywam go " Pecimeci" dla jarosza
    Ugotować 2 torebki ryżu - może być i dziki-NIE ROZGOTOWAĆ
    w rondlu a najlepiej w woku rozgrzewam 3 łyzki oliwy , wrzucam posiekaną cebulkę , ryż i pokrojoną w paseczki dużą marchew - ja daje 2-3
    , potem pół puszki zielonego groszku i 2-3 ząbki czosnku . Wszystko dokładnie mieszam , przyprawiam , i dodaję 4 łyżki utartych orzechów włoskich .Cudownie smakuje i na gorąco i na zimno !-ciotka klotka

    OdpowiedzUsuń