niedziela, 20 września 2009
Kluski śląskie
Nigdy wczesniej nie przygotowywalam klusek slaskich, a przeciez to chyba najprostsze dwuskładnikowe danie na swiecie! Dzis sie skusilam.
Składniki
ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)
Wykonanie
Wczesniej ugotowane ziemniaki przecisnij przez praske lub dokladnie pognieć , żeby nie było grudek. Przełóz do miski , wyrównaj powierzchnię , wyjmij 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną ( tyle, ile mniej wiecej zajmowały wyjęte ziemniaki ). Włoz z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniec ciasto. Formułuj kulki wielkosci orzecha wloskiego i w kazdej zrob kciukiem wglebienie.
Zagotowuj w garnku wodę z 1 łyżeczką soli. Mozesz dodac odrobine oliwy, zeby kluski sie nie zlepialy. Do gotującej się wody wrzuc kluski. Gotuj ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawaj z sosem pieczarkowym lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz