wtorek, 2 lutego 2010
Zapiekanka z ziemniakami, burakami i grzybami
Niedroga zapiekanka, z ksiazki Complete Vegetarian majaca korzenie w polskiej tradycji.
Zapiekanka z ziemniakami, burakami i grzybami
(skladniki na 4 osoby)
Wykonanie
Warstwa ziemniaczana:
1kg ziemniakow
2/3 szkl mleka
1 lyzka kopru (moze byc suszony)
sol i pieprz do smaku
Ugotuj ziemnaki, ugniec na puree z mlekiem i koprem, dopraw sola i pieprzem do smaku. Wyloz dno i boki naczynia zaroodpornego przygotowanym puree.
Warstwa burakowa:
650 g burakow ugotowanych i pokrojonych w paski
1 srednia cebula posiekana
3 lyzki maki
1 szkl wywaru warzywnego
5 lyzek smietany kremowki
2 lyzki chrzanu
1 lyzeczka musztardy
ziola prowansalskie
1 lyzka octu winnego
Usmaz cebule do miekkosci, wymieszaj z maka, dodaj wywar warzywny. Wymieszaj az sie wszystko polaczy. Gotuj do momenu zgestnienia. Dodaj buraki, smietane, chrzan, musztarde, ocet winny i ziola prowansalskie. Wyloz warstwe burakowa w centrum warstwy ziemniakow.
Warstwa grzybowa:
2 lyzki masla
1 posiekana szalotka
250 g grzybow (pieczarki i lesne, moga byc suszone)
3 lyzki pietruszki
Na masle usmaz szalotki i grzyby. Dodaj pietruszke. Przypraw sola i pieprzem do smaku. Rozloz warstwe grzybow na warstwie burakow.
Piecz pod przykryciem 30 min. w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz