wtorek, 2 lutego 2010

Zapiekanka z ziemniakami, burakami i grzybami


Niedroga zapiekanka, z ksiazki Complete Vegetarian majaca korzenie w polskiej tradycji.

Zapiekanka z ziemniakami, burakami i grzybami
(skladniki na 4 osoby)

Wykonanie

Warstwa ziemniaczana:

1kg ziemniakow
2/3 szkl mleka
1 lyzka kopru (moze byc suszony)
sol i pieprz do smaku

Ugotuj ziemnaki, ugniec na puree z mlekiem i koprem, dopraw sola i pieprzem do smaku. Wyloz dno i boki naczynia zaroodpornego przygotowanym puree.

Warstwa burakowa:

650 g burakow ugotowanych i pokrojonych w paski
1 srednia cebula posiekana
3 lyzki maki
1 szkl wywaru warzywnego
5 lyzek smietany kremowki
2 lyzki chrzanu
1 lyzeczka musztardy
ziola prowansalskie
1 lyzka octu winnego

Usmaz cebule do miekkosci, wymieszaj z maka, dodaj wywar warzywny. Wymieszaj az sie wszystko polaczy. Gotuj do momenu zgestnienia. Dodaj buraki, smietane, chrzan, musztarde, ocet winny i ziola prowansalskie. Wyloz warstwe burakowa w centrum warstwy ziemniakow.

Warstwa grzybowa:


2 lyzki masla
1 posiekana szalotka
250 g grzybow (pieczarki i lesne, moga byc suszone)
3 lyzki pietruszki

Na masle usmaz szalotki i grzyby. Dodaj pietruszke. Przypraw sola i pieprzem do smaku. Rozloz warstwe grzybow na warstwie burakow.

Piecz pod przykryciem 30 min. w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz