sobota, 11 kwietnia 2009

Baklawa grecki deser

Bomba kaloryczna! Jeden kawałek zawiera ok. 540 kcal! Ale kto by się przejmował kaloriami, zwłaszcza w święta...

Składniki

1 opakowanie ciasta filo
25 dkg masła
50 dkg posiekanych orzechów (włoskich, pistacji, ziemnych etc.)
4 łyżki bułki tartej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu

Syrop

20 dkg cukru
5 łyżek miodu
sok z 1 cytryny
pól szkl. wody

Masło rozpuść. Orzechy wymieszaj z cukrem, tarta bułką i cynamonem. Blachę wysmaruj masłem. Na dnie blachy ułóż 3 warstwy ciasta filo smarując każdą z warstw stopionym masłem. Na to wyłóż warstwę nadzienia; następnie 2 płaty ciasta.

Czynności te powtarzaj aż zostaną 3 płaty ciasta, które umieść jako ostania warstwę. Pokrój ciasto w kwadraty jak na zdjęciach. Możesz dekorować orzechami.


Piecz 40 min w temp 200 stopni (lub do zrumienienia). Zrób syrop z podanych składników i zalej placek podczas pieczenia gorącym syropem. Piec jeszcze 10 min w temp 160 stopni.

Smacznego!

Źródło http://gotowanie.onet.pl/26530,0,1,przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz