sobota, 11 kwietnia 2009

Pieczeń rzymska

Klops... ;) święta dosłownie za chwile, a my przez ostatni tydzień pracowałyśmy jak szalone - i dopiero wczoraj zakupy, dopiero wczoraj porządki i wieszanie rolet (wreszcie odrobina intymności na strychu z wielkimi oknami) no i nerwowe szukanie inspiracji...


Składniki

mięso jak na kotlety mielone
kilka jajek ugotowanych na twardo
dowolne dodatki (papryka, pieczarki, marchew etc.)


Przygotowanie

Mięso mielone (wieprzowe, cielęce lub (i) drobiowe) zagnieć i dopraw jak na kotlety (bułka namoczona w mleku, jajko, cebula, przyprawy, ew koperek, pietruszka). Możesz zastosować rożne smakowite dodatki np. pieczarki drobno pokrojone w kostkę, paprykę, ogórki konserwowe, zależy, co lubisz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wyłóż mięsem dno blachy do polowy. Przez środek ułóż ugotowane wcześniej i obrane ze skorupki jajka na twardo. Przykryj wszystko pozostałą częścią mięsa. Posyp pieczeń bułką tarta.

Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Mi najbardziej smakuje na zimno, na świeżym, chrupiącym chlebie. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz