czwartek, 18 czerwca 2009
Pasztet z cukinii z serem ricotta i salami
Przepis pochodzi z Akademii Dobrej Kuchni - specjalnego wydania Przyjaciółki. Pasztet bedzie wyglądać efektowniej, jesli młodą cukinie zetrzesz ze skórka.
Składniki
2 duze cukinie lub 4 male
2 cebule
2 lyzki masla
25 dkg twarogu lub sera ricotta
10 dkg zoltego sera (najlepiej salami)
2 jaja
1 szklanka tartej bulki
olej
sol, pieprz, galka muszkatolowa
Wykonanie
Cukinie, umyj, mozesz obrac, przekroj, usun pestki; reszte zetrzyj na tarce z duzymi oczkami.
Cebule posiekaj, zeszklij na masle, dodaj cukinie, przesmaz, ostudz.
Twarog zmiksuj z zoltkami, polacz z cukinia, startym zoltym serem, tarta bulka i 3-5 lyzkami oleju. Przypraw do smaku sola, pieprzem, galka. Polacz z piana z bialek.
Podluzna foremke natlusc olejem, posyp tarta bulka, przeloz mase. Piecz ok godziny w temp. 190 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz