niedziela, 22 listopada 2009
Rogaliki drozdzowe z dzemem
Te drozdzowe rogale lubia zime. A raczej temparature, ktora panuje w zamrażalniku, bo tam wlasnie lezakuja przez godzine ... Ale od poczatku.
Skladniki
(dla duzej rodziny, ok 60 - 70 rogalikow)
1 szkl kwasnej smietany
1 paczka drozdzy
4 lyzki cukru
1 kostka margaryny
1 kg maki
2 jaja
dzem lub inne nadzienie
Wykonanie
Zrob zaczyn mieszajac ze soba smietane, drozdze i cukier. Margaryne rozpusc. Do maki, jaj wlej zaczyn i magaryne i wygniec ciasto. Wloz ciasto na godzine do zamrazarnika do podwojenia objetosci. Wycinaj trojkaty, na kazdy naloz odrobine dzemu, zawijaj rogaliki.
Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajem, mozesz posypac cukrem lub polac lukrem.
Piecz 15 min w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz