sobota, 5 grudnia 2009

Chrupiace orzechy


Uwielbiam leniwe soboty, prawie tak samo jak dlugie poranki. Chrupiemy orzeszki ogladajac House`a. Przepis pochodzi z brulionu z przepisami

Skladniki

1 szklanka orzechow nerkowca (lub innych, mozna uzyc dowolnej mieszanki)
1/4 szklanki cukru
2 lyzki wody
slodka papryka

Wykonanie

Orzechy, wode i cukier wrzuc na patelnie i praz na srednim ogniu. Cukier sie rozpusci i zacznie sie karmelizowac. Mieszaj od czasu do czasu, zeby sie nie przypalilo. Pod koniec prazenia, gdy orzechy beda juz lekko brazowe, dosyp slodkiej papryki w proszku. Orzechy smakuja tez bez jej dodatku, jednakze ja wole na ostro.

Gorace orzechy wyloz na blache pokryta np. papierem do pieczenia i ostudź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz