sobota, 19 grudnia 2009
Piernik z piwem Guinness
Ten piernik z cala pewnoscia bedzie u nas w Swieta! Ma wyjatkowy smak, troche goryczy z piwa i anyzkowego toffi z melasy, ciemny jak smola. Polalam mleczna czekolada i posypalam orzechami. Zrodlo: Moje wypieki.
Piernik z piwem Guinness
Skladniki
160 ml piwa Guinness
260 g maki
2 lyzki kakao
1 1/4 lyzeczki sody
przyprawa piernikowa
2 jaja
130 g cukru
160 ml melasy
180 ml oleju
Wykonanie
Zagotuj piwo i zestaw z ognia.
Wymieszaj wszystki suche skladniki: make, kakao, soda, przyprawa piernikowa. Ubij jaja, dodaj cukier, melase, olej. Wymieszaj mikserem (blenderem) na gladka mase. Dodawaj porcjami suche skladniki na przemian z piwem.
Piecz 50-60 min w 175 stopniach.
Ciasto po upieczeniu polej czekolada.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz