sobota, 19 grudnia 2009

Piernik z piwem Guinness


Ten piernik z cala pewnoscia bedzie u nas w Swieta! Ma wyjatkowy smak, troche goryczy z piwa i anyzkowego toffi z melasy, ciemny jak smola. Polalam mleczna czekolada i posypalam orzechami. Zrodlo: Moje wypieki.

Piernik z piwem Guinness

Skladniki

160 ml piwa Guinness
260 g maki
2 lyzki kakao
1 1/4 lyzeczki sody
przyprawa piernikowa
2 jaja
130 g cukru
160 ml melasy
180 ml oleju


Wykonanie

Zagotuj piwo i zestaw z ognia.

Wymieszaj wszystki suche skladniki: make, kakao, soda, przyprawa piernikowa. Ubij jaja, dodaj cukier, melase, olej. Wymieszaj mikserem (blenderem) na gladka mase. Dodawaj porcjami suche skladniki na przemian z piwem.

Piecz 50-60 min w 175 stopniach.


Ciasto po upieczeniu polej czekolada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz