niedziela, 22 listopada 2009

Rogaliki drozdzowe z dzemem



Te drozdzowe rogale lubia zime. A raczej temparature, ktora panuje w zamrażalniku, bo tam wlasnie lezakuja przez godzine ... Ale od poczatku.

Skladniki

(dla duzej rodziny, ok 60 - 70 rogalikow)

1 szkl kwasnej smietany
1 paczka drozdzy
4 lyzki cukru
1 kostka margaryny
1 kg maki
2 jaja
dzem lub inne nadzienie

Wykonanie

Zrob zaczyn mieszajac ze soba smietane, drozdze i cukier. Margaryne rozpusc. Do maki, jaj wlej zaczyn i magaryne i wygniec ciasto. Wloz ciasto na godzine do zamrazarnika do podwojenia objetosci. Wycinaj trojkaty, na kazdy naloz odrobine dzemu, zawijaj rogaliki.

Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajem, mozesz posypac cukrem lub polac lukrem.

Piecz 15 min w 180 stopniach.

Ciasto z krakersami


Pyszne budyniowe ciasto. Przygotowuje sie blyskawicznie, wystarczy zagotowac budyn i przekladac slone krakresy. Calosc musi sie "przegryzc" noc w lodowce. Krakersy staja sie wtedy mieciutkie, a cale ciasto smakuje wysmienicie. Jedno z moich ulubionych deserow. Polecam.

Skladniki

1 margaryna
4 szl mleka
1 szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl maki
4 jaja
2 duze paczki slonych krakersow (w UK krakersy TUC)


Wykonanie

W garnku zagotuj 1 margaryne, 3 szklanki mleka, 1 szklanke cukru i cukier waniliowy.
W miedzyczasie zmiksuj: 1 szkl. mleka, 1 szkl. maki, 4 jaja. Wlej zmiksowana miksture do gotujacego sie mleka z margaryna i cukrem. Mieszaj dynamicznie. Masa zacznie gestniec i powstanie budyn.

Przekladaj krakersy goracym budyniem tworzac warstwy. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.

sobota, 21 listopada 2009

Galareta z warzywami, jajem i kurczakiem



z cyklu dobre bo polskie

Bez przepisu, tylko jako inspiracja, bo taka galaretke kazdy potrafi zrobic!

I wedrowka po Morley, tup tup



sobota, 7 listopada 2009

Jablka cukierki (toffee apple day)


Jablka cukierki sprzedawane sa na festiwalach Bonfire Night 5 listopada w calej Anglii. Pokryte twarda powloka cukru, karmelu lub czekolady. Nadziewane na patyk i zanurzane w goracej najczesniej czerwonej, cukrowej polewie. Czasem z dodatkiem cynamonu. W Bonfire Night cala Anglia rozblyska milionem fajerwerków...

Bonfire Night, czyli spisek prochowy

Spisek prochowy (ang. Gunpowder Plot) - nieudany zamach zorganizowany 5 listopada 1605 r. przez Guya Fawkesa, mający na celu zabójstwo króla Anglii i Szkocji Jakuba I.

W nocy z 4 na 5 listopada Fawkes został znaleziony z 36 beczkami prochu w podziemiach Parlamentu. Późniejsze śledztwo ujawniło (trwający 2 lata) spisek małej grupy angielskich katolików. Plan zakładał detonację ładunku pod Izbą Lordów w momencie otwarcia Parlamentu i uśmiercenie tym samym, obok króla, zgromadzonych w niej przedstawicieli szlachty, biskupów oraz członków Izby Gmin. Autorem planu nie był w istocie Fawkes - kluczowymi postaciami w spisku byli Thomas Percy i Robert Catesby. Po 2 miesiącach procesu zamachowcy - w liczbie ośmiu - zostali skazani na śmierć przez powieszenie i poćwiartowanie (!!!). Egzekucja czterech z nich odbyła się 30 stycznia 1606, pozostałych - w tym Fawkesa - dnia następnego


Incydent odbił się szerokim echem w całej ówczesnej Europie. Wykorzystywany był również do kreowania nastrojów antykatolickich w samej Anglii, stał się motywem wielu utworów satyrycznych.

Noc znana jest pod nazwą Guy Fawkes Night lub Bonfire Night. Co roku, w rocznicę zamachu, odbywają się obchody upamiętniające to wydarzenie. W listopadzie 2005 odbyły się huczne uroczystości z okazji 400-lecia pamiętnej nocy.(Zrodlo. Wikipedia)

Salatka gyros


Niezmiennym skladnikiem kazdej salatki gyros sa kawalki miesa w specjalnej mieszance ziol (m.in. kolendra, gorczyca biała, papryka, chili, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, ziarno gryki, cząber). Przyprawa jest na tyle intensywna iz pozniejsze uzywanie soli czy pieprzu jest zbyteczne.

Skladniki


duza piers z kurczaka
kukurydza
groszek
2 papryki
rzodkiewka
mix salat
przyprawa kebab gyros


Wykonanie

Piers z kurczaka pokroj i usmaz na patelni. Pod koniec smazenia dodaj 2-3 lyzki przyprawy gyros. Poczekaj az ostygnie.


Papryke pokroj w kostke, rzodkiewke w plasterki.

Wszystkie skladniki wrzuc do miski i wymieszaj z sosem.


Sos


3 lyzki majonezu
4 lyzki jogurtu naturalnego
zabek czosnku

Podaj ze swiezym pieczywem.

niedziela, 1 listopada 2009

Fajitas warzywny


Robi sie zimno, coraz zimniej. Dzis warzywne, kolorowe zawijance. Nadzienie mozesz zastosowac dowolne.

Skladniki

placki tortilla
pieczarki
papryka
ogorek
pomidor
kapusta pekinska
szczypior
keczup, majonez
sol, pieprz do smaku

Wykonanie

Placki podgrzej na patelni (z obu stron). Warzywa umyj, pokroj na dosc duze elementy. Pieczarki odsmaz. Przygotuj sos mieszajac kilka lyzek majonezu z mniej wiecej taka sama iloscia keczupu. Kazdy placek tortili smaruj sosem z jednej strony. Nakladaj porcje warzyw i zawijaj podobnie jak nalesnik. Mozesz dodatkowo przygotowac sos czosnkowy (4 ząbki czosnku (lub więcej) przecisnij przez praskę, dodaj jogurt naturalny lub śmietanę, 2-3 łyżki majonezu i dokładnie mieszaj).

Smacznego!

Muzyczne inspiracje Skunk Anansie I Can Dream


Do koncertu pozostalo 21 dni... :D