czwartek, 21 maja 2009

Moussaka

Danie, podobnie jak lasagne ma wiele odmian. To pierwsza moja Moussaka z książki "173 specjały Siostry Anastazji". Tak mi smakuje, ze kroje od razu po wyjęciu z piekarnika, dlatego wygląda jak wygląda na zdjęciach ;)


Skladniki na sos

1 szklanka slodkiego mleka
0.4 l jogurtu naturalnego
2 surowe zoltka

Skladniki na moussake

1 duza cukinia
1 puszka pokrojonych pomidorow
60 dag mielonego miesa wieprzowego
1 cebule
3 zabki czosnku
maka pszenna
olej
sol
pieprz
ziola prowansalskie


Wymieszaj skladniki sosu. Cukinie umyj, pokroj w plastry grubosci ok 0.5 cm, posol i odstaw na 30 min, aby odeszla woda. Po tym czasie oprosz maka pszenna, podsmaz z obu stron na oleju do zrumienienia. Cebule pokroj w kostke, dodaj czosnek przecisniety przez praske i podsmaz, dodaj mieso przyprawione sola i pieprzem, podsmaz. W naczyniu ulozyc warstwami; cukinia- mieso- pomidory z puszki- cukinia. Zalej sosem - do sosu dosyp sol, pieprz i ziola prowansalskie i wymieszaj. Piecz ok 40 min w temp. 180C, czyli standard ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz