sobota, 16 maja 2009

Zielone pierogi z serem ricotta


Składniki już od tygodnia czekały w lodówce, brakowało jak zwykle czasu. Pierogi wyszły przepyszne. Inspirowane Kwestia Smaku.

Składniki

1/2 kg maki pszennej
1/2 kg swiezego szpinaku (ew. opakowanie mrozonego)
ser ricotta
2 zabki czosnku
1 szklanka gorącej wody
galka muszkatołowa, sól
masło


Podsmaż szpinak na maśle na patelni. Odłóż odrobinę i zmiel blenderem na jednolita masę. Do pozostałego na patelni dodaj ser ricotta, gałkę muszkatołowa i drobno pokrojony czosnek. Zmieszaj make z odrobina soli. Wlewaj powoli gorąca wodę i ugniataj ciasto. Nie poparz sobie rak jak ja. W trakcie ugniatania dodaj zmielony szpinak. Daj ciastu odpocząć jakieś 20-30 minut.


Rozwałkuj ciasto i wykrawaj małe, cienkie krążki. Faszeruj odrobina szpinaku z serem. Zagotuj wodę, wkładaj do niej pierogi, gotuj chwile.

U mnie wersja ze smażonym boczkiem.

1 komentarz:

  1. Ciesze się, ze smakowały! Tez nie lubię przemęczać się w kuchni, bo to chyba nie o to chodzi... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń