sobota, 3 października 2009
Empanadas meksykanskie pierozki z zoltym serem
A wieczorem... chrupiace, nadziewane zoltym serem drobniutkie pierozki smazone w woku. Stanowia pyszna przekąskę i z powodzeniem moge zastepować chipsy. Przepis (odrobine zmodyfikowany) pochodzi z Kwestii Smaku.
Skladniki
Ciasto
3/4 szkl. maki kukurydzianej
3/4 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. cieplej wody
pol lyzeczki soli
Nadzienie
dowolne
moze byc jak u mnie ser zolty
albo tez warzywa, szynka etc.
Wykonanie
Z podanych skladnikow (maka kukurydziana, pszenna, woda i sol) zagniec elastyczne ciasto i odstaw do lodowki na kilkanascie minut. Rozwałkuj na grubosc 1 mm, wycinaj szklanka krazki. Na kazdym ukladaj porcje nadzienia, skladaj na pol i zlepiaj jak pierozki.
Ciasto ma byc gladkie i plastyczne. W razie potrzeby zmiejsz ilosc wody lub wsyp wiecej maki.
Na woku rozgrzej olej. Smaz pierozki z obu stron na rumiany kolor. Odsacz z nadmiaru tluszczu.
Mozesz posypac czerwona papryka lub innymi ziolami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zrobiłam- pyszne! tata zjadł cały talerz, a zrobiłam z 2 porcji :) dzieki i czekam na kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuń