sobota, 3 października 2009

Empanadas meksykanskie pierozki z zoltym serem




A wieczorem... chrupiace, nadziewane zoltym serem drobniutkie pierozki smazone w woku. Stanowia pyszna przekąskę i z powodzeniem moge zastepować chipsy. Przepis (odrobine zmodyfikowany) pochodzi z Kwestii Smaku.


Skladniki

Ciasto

3/4 szkl. maki kukurydzianej
3/4 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. cieplej wody
pol lyzeczki soli

Nadzienie

dowolne
moze byc jak u mnie ser zolty
albo tez warzywa, szynka etc.

Wykonanie

Z podanych skladnikow (maka kukurydziana, pszenna, woda i sol) zagniec elastyczne ciasto i odstaw do lodowki na kilkanascie minut. Rozwałkuj na grubosc 1 mm, wycinaj szklanka krazki. Na kazdym ukladaj porcje nadzienia, skladaj na pol i zlepiaj jak pierozki.

Ciasto ma byc gladkie i plastyczne. W razie potrzeby zmiejsz ilosc wody lub wsyp wiecej maki.


Na woku rozgrzej olej. Smaz pierozki z obu stron na rumiany kolor. Odsacz z nadmiaru tluszczu.

Mozesz posypac czerwona papryka lub innymi ziolami.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam- pyszne! tata zjadł cały talerz, a zrobiłam z 2 porcji :) dzieki i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń