sobota, 14 marca 2009

Key lime pie, czyli limonkowe szaleństwo

Jestem serialowa bestia! Nie chodzi mi tu o amerykańska opere mydlana o pewnej rodzinie projektantów mody czy innych orejro, ale o seriale produkcji Showtime czy HBO. Oj, lubię seriale... 6 feet under, dead like me, californication, weeds, true blood, queer as folk, the L word, Dexter, md House etc. I ostatnio, w 3 serii Dexter szukal idealnego key lime pie dla swojej umierajacej przyjaciolki. Czy to moje jest idealne... Nie wiem. Ale zgodnie z zaleceniami z serialu uzylam tylko naturalnych skladników bez sztucznych barwników i konserwantów.

Spod ciasta:
250g ciastek maślanych (ewentualnie pierników lub herbatników)
100g masła

Masa limonkowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
skorka starta z 5 limonek (na drobnych oczkach)
sok z 3-5 limonek
250ml śmietanki 30%

Kruszymy ciastka i łączymy je z roztopionym masłem. Powstałą masa wykładamy spod i boki tortownicy (o średnicy ok 20-23cm) i wstawiamy do lodówki na ok.15 minut.

W tym czasie wykonujemy masę limonkowa. Mleko skondensowane, starta skórkę z limonki, śmietanę oraz sok z limonek (ja dodałam sok z 3 limonek) miksujemy do uzyskania gęstej masy.

Powstała masę wykładamy na schłodzony spod ciasta i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

Nie trzeba piec ani gotować.

Przepis pochodzi z puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Bon apetit!

4 komentarze:

  1. OMG!
    I wish I could eat it!
    Or at least understand how to make it.
    =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Especially for Rebeca ;)

    Base:
    250g biscuites
    100g melted butter
    Filling:
    1 can condensed milk
    finely grated zest and juice of 5 limes
    250ml double cream

    To make the base blitz the biscuites in a food processor until they are like fine crumbs and then combine with the melted butter.
    Press the mixture into the base and up the sides of the tin. Chill the base while you make the filling.
    Whisk together the filling ingredients until thick and creamy. Spoon over the biscuite base and chill for at least 1h.
    Enjoy!

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie jest ciasto, które chciałabym zjeść na lożu śmierci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy istnieje w ogóle jakies ciasto, ktore nadaje sie na tę okoliczność? ;)

      Usuń