sobota, 28 marca 2009

Zapiekanka miesno-ziemniaczana, czyli prawie cottage pie

Sobota... wreszcie można chwile odetchnąć po całym tygodniu. Za oknem siąpi od rana... a my gramy na zmianę w Fate Undiscovered Realms. I dziś na szybko zapiekanka.

Przygotuj puree ziemniaczane.

Mieso mielone podsmaż na patelni z przyprawami i dodaj sos (w tym przypadku byl to sos pomidorowo - serowy).

Warzywa mrożone (fasolka szparagowa, brokuly, kalafior, marchewka) ugotuj na parze.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami - najpierw mięso, następnie warzywa, puree i ser żółty. Zapiekaj w piekarniku przed 20 min. w temp 180 stopni az ser sie zarumieni.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. A ja uwielbiam zapiekankę brokułowo- kalafiorową:
    Biorę jeden duży brokuł , duzego kalafiora- w zimę niestety po torebce mrozonych --pół szklanki mleka,2 łyżki masła ,zółty ser . 2 żółtka , ostrą paprykę ,szczyptę soli
    Warzywa chwilę podgotować , ot tak na twardawo ,potem podzielić na kawałki, Naczynie posmarować masłem i ułożyc kawałki , Zalać sosem - masło roztopić , dodać mąkę , dolać mleko ,zagotować i rozbełtać żółtkiem , wymieszać i i dołożyć pól startego sera. Zalać warzywa w naczyniu i posypać resztą sera , posolić , dodać ostrą paprykę , Wstawić do gorącego piekarnika na pół godziny --suuuper , ale tylko na gorąco
    -ciotka klotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować te zapiekankę - musi być pyszna. Warzywa w sosie beszamelowym, z odrobina żółtego sera... lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i wypróbowałam te zapiekankę brokulowo - kalafiorowa - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń