I znowu ciasto... ale jak mieszka się z ciastoholiczka to nie ma się czemu dziwić. Wychodzi słodkie, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie dodatkowej warstwy z owocami.
Masa orzechowo- karmelowa-jabłkowa:
ok.3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego (puszka-533g)
1,5 szklanki orzechów włoskich
4 jabłka lub inne owoce ( w poprzedniej wersji był dżem truskawkowy)
Ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Czyli zwykle kruche ciasto. Przeważnie nie dodaje śmietany, bo rozpuszczam masło i nie mam problemu z połączeniem składników.
Wylepiam dno blaszki 24x30 cm lub tortownicy o podobnych rozmiarach zawijając brzegi na ok. 3 cm. Na ciasto wykładam starkowane i posypane cynamonem jabłka, resztę ciasta, posiekane orzechy i zalewam je mlekiem. Mleka nie trzeba wcześniej gotować.
Piec aż się zarumieni (180 stopni), a później przykryć folia aluminiowa i piec jeszcze 20-30 min w 150 stopniach.
Źródło: Przepis pochodzi z WZ udostepniony przez ilka76.
Mam zamiar robić to ciacho na święta, już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam wspomnieć, ze to ciasto należy kroić dopiero po ostygnięciu, bo popłynie ;) Udanych wypieków świątecznych!
OdpowiedzUsuń