piątek, 13 marca 2009

Curry po tajsku

A dzisiaj znowu jadłam curry po tajsku. Piersi z kurczaka w przyprawach z delikatna, mięciutka cebulka, a do tego mleczko kokosowe - idealne połączenie. Wyszło dziś piekielnie ostre, bo zamiast czerwonej pasty curry w ruch poszła zielona...


Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka (ew. polędwica wieprzowa)
2 średnie cebule
puszka mleka kokosowego
łyżka śmietany 18%
1 papryczka chilli
2 łyżki curry w proszku
1 łyżka pasty curry
sok z polowy cytryny lub limonki
olej do smażenia

Mięso pokroić w paski, zamarynować w sproszkowanym curry na ok. 15-20 min. Cebule pokroić w piórka, chilli drobno posiekać.

Kurczaka obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebule i dusić do miękkości.
Następnie dodać mleko kokosowe, śmietanę, pokrojone chilli, pastę curry i sok z cytryny (ew. limonki).
Gotować aż sos się zredukuje i odrobinę zgęstnieje.

Podaje z uniwersalnym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz