niedziela, 9 sierpnia 2009

Indyk z mascarpone, oliwkami i pestkami slonecznika


Jestem przejedzona... Czym? Pysznym indykiem z serkiem mascarpone, oliwkami, czosnkiem etc.Danie genialne, a samo przygotowanie zajelo gora 40 min, albo i mniej. Inspirowalam sie przepisem Aarionne na WZ.

Skladniki

pierś z indyka lub kurczaka
zielone oliwki z pastą paprykową (co najmniej 10 sztuk)
obrane suszone pestki słonecznika (mała garstka)
1 duży pomidor
1 opakowanie serka mascarpone (150-200 g)
makaron (kolanka, muszelki itp.)
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka ząbkow czosnku
dodalam tez odrobine szczypioru

Wykonanie

Ugotuj makaron (wg. przepisu na opakowaniu). Pierś z indyka (kurczaka) umyj i pokrój w cienkie paski.

Pomidora obierz ze skórki i pokrój na małe fragmenty.Oliwki pokroj na połówki lub ćwiartki (według uznania).

Pokrojoną pierś z kurczaka wrzuc na patelnię, na której jest już rozgrzana oliwa, smaż na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso nabierze delikatnie złocistego koloru.

Do kurczaka dorzuć oliwki, szczypior i pestki słonecznika, smaż przez chwilę i dorzuć pokrojonego pomidora. Smaż wszystko na małym ogniu do czasu aż z pomidora zrobi się miazga i trochę odparuje woda. Dorzuć przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Zamieszaj i dorzucić serek mascarpone.


Serek po chwili się rozpuści i całe danie nabierze dość wodnistej konsystencji. Gdy to się stanie - wyłącz ogień.

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do niegotującego się już dania. Dopraw pieprzem i solą, możesz dorzucić ulubionych ziół. Na talerz nałóż makaron, a następnie porcję dania z patelni.

Danie bardzo syte, z podanych proporcji wychodzi obiad dla 4 osobowej rodziny. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz