niedziela, 30 sierpnia 2009

Naleśniki


Rewelacyjne! Takiego przepisu wlasnie szukalam. Szkoda ze nie mialam bialego sera albo syropu klonowego. Zjadlam z dzemem brzoskwiniowym i wkroiłam kilka gruszek do srodka. Nastepnym razem robie z podwojnej porcji :) A przepis pochodzi stad.

Skladniki

1 szkl. maki
1 lyzka cukru
2 jaja
1 1/2 szkl mleka
100 ml smietany
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej lub innej

Wykonanie

Suche skladniki (maka, cukier, sol) wymieszaj w misce. Dodaj jaja, mleko i wymieszaj wszystko trzepaczka. Nastepnie dodaj smietane ciagle mieszajac. Odstaw powstala miksture w cieple miejsce na ok. godzine.

Po tym jak ciasto odstoi nie dodawaj juz zadnych skladnikow (maka, mleko), bo nalesniki nie wyjda.


Przed smazeniem dodaj esencje waniliowa. Beda smakowac i bez. Na rozgrzana i posmarowana olejem patelnie wlewaj cienka warstwe ciasta i smaz do zrumienienia. Obroc na druga strone. Przekladaj dowolnym nadzieniem (bialy ser, dzem etc.) i skladaj w trojkaty.



Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz