niedziela, 30 sierpnia 2009
Naleśniki
Rewelacyjne! Takiego przepisu wlasnie szukalam. Szkoda ze nie mialam bialego sera albo syropu klonowego. Zjadlam z dzemem brzoskwiniowym i wkroiłam kilka gruszek do srodka. Nastepnym razem robie z podwojnej porcji :) A przepis pochodzi stad.
Skladniki
1 szkl. maki
1 lyzka cukru
2 jaja
1 1/2 szkl mleka
100 ml smietany
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej lub innej
Wykonanie
Suche skladniki (maka, cukier, sol) wymieszaj w misce. Dodaj jaja, mleko i wymieszaj wszystko trzepaczka. Nastepnie dodaj smietane ciagle mieszajac. Odstaw powstala miksture w cieple miejsce na ok. godzine.
Po tym jak ciasto odstoi nie dodawaj juz zadnych skladnikow (maka, mleko), bo nalesniki nie wyjda.
Przed smazeniem dodaj esencje waniliowa. Beda smakowac i bez. Na rozgrzana i posmarowana olejem patelnie wlewaj cienka warstwe ciasta i smaz do zrumienienia. Obroc na druga strone. Przekladaj dowolnym nadzieniem (bialy ser, dzem etc.) i skladaj w trojkaty.
Bon apetit!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz