sobota, 8 sierpnia 2009

Zupa rybna z batatami



I oto jest, pierwszy przepis wypróbowany z rewelacyjnej ksiazki podarowanej mi przez Ciotke Klotke ("Ryby i owoce morza, Ponad 100 wspaniałych przepisów").


Skladniki

4 lyzki soku z cytryny
1 papryczka chilli pozbawiona pestek i drobno posiekana
szczypta galki muszkatolowej
250 g filetów bialej ryby bez skory
1 lyzka oleju roslinnego
1 cebula posiekana
2 zabki czosnku posiekane
450 g batatów pokrojonych w kostke
1 litr wywaru warzywnego
1 marchewka pokrojona w plasterki
150 g porwanych lisci bialej kapusty
2 lodygi selera naciowego pokrojonego
sol, pieprz do smaku

Wykonanie

Wymieszaj sok z cytryny, chili oraz galka muszkatolowa. Pokrojona na kawalki rybe dokladnie obtocz w tak przygotowanej marynacie i odstaw do lodowki na 30 min. W duzym rondlu rozgrzej oliwe, dodaj cebule i smaz 4 min czesto mieszajac. Dodaj czosnek i smaz chwile mieszajac. Nastepnie wloz bataty, zalej bulionem, dopraw sola i pieprzem, doprowadz do wrzenia; nastepnie zmiejsz ogien i dus pod przykryciem 10 min. Dodaj marchewke, kapuste i seler, calosc ponownie doprowadz do wrzenia i dus kolejne 10 min po czym zdejmij rondel z ognia.

Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastepnie dodaj rybe z marynata i calosc doprowadz powoli do wrzenia. Zmniejsz ogien i gotuj jescze 10 min.

Podaj ze swiezym pieczywem.

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat tak podana ryba mi również bardzo smakuje. Tym bardziej, że na co dzień ja w ogóle jestem wielką zwolenniczką jedzenia ryb. Nawet całkiem niedawno miałam okazję zrobić łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-wedzony-mowi-z-sosem-z-piwa-patatas-bravas-i-gruszka/ i faktycznie wyszedł bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń