sobota, 8 sierpnia 2009

Plesniak


Moje popisowe dziecięce ciasto, pierwsze, niezawodne... Podczas pobytu w Polsce nie dalam sie namowic na jego wykonanie, ale dzis obudzilam sie z przeświadczeniem, ze musze je zrobic! Cala kuchnia pachnie teraz swiezym ciastem...

Skladniki

200g masla
4 duze jaja (odziel bialka od zoltek)
3 szkl maki
2/3 szkl cukru
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
kwasny dzem, dodalam porzeczkowy
szczypta soli

Wykonanie

Maslo posiekaj z maka, proszkiem do pieczenia, 2 lyzkami cukru, szczypta soli i 4 zoltkami. Energicznie zagniec ciasto. Ciasto jest bardzo kruche, wiec sprawi to Ci troche problemów ;) Ale jesli juz uda Ci sie to zrobic, podziel ciasto na 3 rowne czesci i z jedna z nich zagniec z kakao. Uformuj kule i usmiesc na chwile w lodowce.

Bialka ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj 2/3 szkl cukru.

Wez blache o wymiarach ok. 24 x 32 cm, wyloz papierem do pieczenia lub posmaruj maslem. Jedna czescia bialego ciasta wyloz dno blachy. Posmaruj gruba warstwa dzemu. Mozesz dodac rowniez ulubione bakalie. Na to zetrzej ciemna czesc ciasta i uloz na niej ubita piane bialek. Na wierch zetrzyj ostatnia jasna czesc ciasta.



Piecz 40 - 50 min, nawet mniej w temp ok 180 C. Smacznego :) Aha, przepis pochodzi ze starego, maminego numeru Poradnika Domowego.

2 komentarze: